Over emoties

Basisemoties
De volgende basisemoties zijn universeel:
vreugde | verdriet | angst | woede |  verbazing | afschuw.
Overal in de wereld, ongeacht de cultuur, vertoont men bij deze emoties dezelfde mimiek.

Verschil emoties en gevoelens
Emoties zijn reacties op bepaalde gebeurtenissen, die worden gereguleerd door het limbisch systeem in de hersenen. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei fysiologische reacties, zoals een verandering in de gezichtsuitdrukking, een verhoging van de hartslag, het trillen van de stem, het knipperen van de ogen etc.
Een gevoel is de nadrukkelijke beleving van de hierboven genoemde lichamelijke reacties. Het is dus eigenlijk een gevolg van een emotie.

Gezond en ongezonde emoties
We noemen het ‘gezond’ dan wel ‘ongezond’, maar emoties zijn noch goed noch slecht. Ze zijn er en je kunt ze als prettig of onprettig ervaren. Gezonde ofwel basisemoties kunnen ook aangenaam zijn óf ze hebben een functie. De functie is dan om je te waarschuwen, om een situatie anders aan te gaan pakken. Ongezonde emoties zijn een gevolg van een irrationele manier van denken. Je slaat door in je basisemotie. De manier waarop je met je emoties omgaat, is van grote invloed op de kwaliteit van je leven. Het is van belang om je emoties te erkennen en waar nodig actie te ondernemen, maar in ieder geval om gevoelens te ervaren.  Als je gevoelens gaat onderdrukken of je er juist aan vast gaat klampen, dan heeft dat negatieve gevolgen voor je geestelijke en uiteindelijk lichamelijke gezondheid.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.