Psychosociaal werk

Vicieuze cirkel
Psychosociale problemen bestaan uit twee onderdelen. Jouw gevoelens en gedachten kunnen worden veroorzaakt door je omgeving en een vicieuze cirkel teweegbrengen. Bijvoorbeeld als je problemen hebt met je werkgever waar je geen oplossing voor kunt vinden, dan kun je last krijgen van boosheid en spanningen. Dit kan weer zijn weerslag hebben op jouw gedrag in de omgang met bijvoorbeeld je partner. Dit leidt dan weer tot nieuwe problemen.

Omgeving
Bij psychosociaal werk wordt gekeken naar de wisselwerking die bestaat tussen de persoon, zijn omgeving en zijn psychische en lichamelijke gezondheid. Er wordt gekeken naar alle aspecten die te maken hebben met de hulpvraag; niet alleen de emotionele, mentale en lichamelijke aspecten, maar ook naar de omgeving – de context – waar de persoon deel van uitmaakt.

Educatie
Waar nodig verstrekt de counselor informatie over de oorzaak van bepaald gedrag. Een stukje psyche-educatie waardoor inzicht wordt verkregen in gedragingen of belevingen. De counselor geeft het aan als er sprake is van een inefficiënte manier van denken en/of voelen. Vervolgens worden er technieken aangereikt om ongewenst gedrag te veranderen, uiteraard binnen de grenzen van de persoonlijke mogelijkheden en omgeving.

Zelfredzaamheid
Een psychosociaal begeleider gaat uit van de zelfredzaamheid van ieder mens en de hulpverlening is dan ook gericht om de ander te helpen zichzelf te helpen. De counselor helpt inzicht te krijgen in het eigen functioneren. Het doel is om de persoon zelf te leren omgaan met psychosociale problemen. Hierbij kunnen persoonlijke, psychologische, sociale, maatschappelijke, existentiële en spirituele zaken aan de orde komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.