Door wie

Margo

Via De praktijk voor psychosociaal werk kom je terecht bij Margo Laan, vrouw van 49, trotse moeder, geliefde, vriendin, zus, collega en psychosociaal coach.

Vakkennis

Ik ben afgestudeerd aan de Academie voor Integrale Menswetenschappen (SPSO) met de hbo-opleiding Psychosociaal werk. Tijdens deze opleiding heb ik mij op velerlei onderwerpen breed kunnen oriënteren en er zijn tal van strategieën en technieken behandeld die mij de nodige inzichten en handvatten hebben verschaft om mijn vak te kunnen uitoefenen.
Welke strategieën ik ga inzetten of welke technieken er gebruikt worden om het beoogde doel te bereiken, hangt geheel af van de persoon en de situatie. Er kunnen tijdens de counseling oefeningen of voorbeelden vanuit verschillende methodes worden gebruikt.

Reiki

Veel mensen zitten vooral in hun ratio en minder in hun gevoel. Dat ontstaat vaak in de jeugd; als er in je jeugd pijnlijke situaties waren die je op dat moment niet kon hanteren, nam je uit zelfbescherming een afweermechanisme aan waarmee je het verdriet of de pijn wegstopte. Later kan een dergelijk mechanisme nog in werking zijn, maar dient het geen doel meer. En misschien kan de pijn die erachter ligt nu wel worden gehanteerd. Het is dan noodzakelijk minder te denken en meer te gaan voelen om oude emoties te kunnen verwerken. Om mensen hierbij beter te kunnen helpen, heb ik een cursus Reiki gevolgd om dit wanneer gewenst in te kunnen zetten.

Omgaan met verlies

Naast het begeleiden van mensen met vraagstukken uit het dagelijks leven, ben ik mij gaan verdiepen in het onderwerp ‘verlies’. Daartoe heb ik een verdiepende post-hbo opleiding Omgaan met rouw en verlies afgerond. Tijdens het leven maken we allemaal ‘kleine’ verlieservaringen mee, denk aan echtscheiding of verlies van baan. In principe heeft het proces bij de ‘kleinere’ verlieservaringen dezelfde betekenis als bij het sterven. Het is het omgaan met verlies – een externe gebeurtenis – innerlijk laten plaatsvinden. Hoe meer je leert omgaan met het aanvaarden van kleine verliezen, hoe beter je kunt omgaan met het sterven. Op het moment dat aanvaarding lukt, ervaar je een soort rust. Dan klopt het allemaal weer. Ook al is er verdriet, boosheid, moeheid… dan mag het er zijn. En daar gaat het om bij omgaan met verlies en ik kan je helpen om dat te bereiken.

Levenservaring

Los van de nodige vakkennis is het zeker belangrijk dat er iemand tegenover je zit die niet alleen door studeren wijs is geworden. Het is prettig als iemand tevens kennis heeft vergaard door levenservaring. Op sommige gebieden ben ik zeker (en soms helaas) ervaringsdeskundige. De meerwaarde hiervan is dat jij je wellicht vrijer voelt om jouw ervaringen en gedachten met mij te delen. Door mijn achtergrond heb ik geleerd om bij bepaalde omstandigheden naar achterliggende redenen te kijken en niet te (ver)oordelen. Ik herken overlevingsstrategieën en weet dat je situaties kunt overwinnen. Dit biedt er- en herkenning, zodat jij ervaart dat jouw probleem echt bestaat en jij zeker niet de enige bent.

Mijn kracht

Humor
Van nature ben ik een optimistisch en opgewekt persoon. Vaak zet ik humor in om een onderwerp luchtiger te maken. Humor heeft een ontspannende werking. Het creëert een bepaalde afstand, waardoor je beter kunt relativeren. Het geeft ook lucht of vermindering van spanning om zaken door een andere bril te kunnen bezien.

Authenticiteit
Mijn authenticiteit is de kracht van mijn praktijk. Dat is maar goed ook, want als ik niet zou reageren vanuit oprechte betrokkenheid zou je daar zo doorheen prikken. Mensen hebben bij gevoelige aangelegenheden geen behoefte aan façades. Je kunt verschillende instrumenten inzetten om een persoon te helpen maar als je niet vanuit natuurlijke doen en laten reageert, zal het geen of weinig effect hebben.